HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

René Haverkotte

Even voorstellen: René Haverkotte

“Wees voorzichtig met het kopen van dieren van andere fokkers. Want naast goede eigenschappen haal je ook vaak minder gewenste eigenschappen in huis”.

Hoe is je belangstelling voor konijnen ontstaan.

René Havekotte is sinds 2005 lid van de HKSV. Hij woont met zijn vrouw en twee zoons in het pittoreske Deurningen. Als kind had hij al een warme belangstelling voor konijnen, maar zijn ouders hebben het houden van deze dieren heel lang tegengehouden. Zijn vader had geen konijnen maar wel vogels, vooral wildzang. En ook René heeft heel lang vogels gehad, vooral agaporniden.

Na heel lang aandringen kreeg hij dan toch van zijn ouders een konijn, dit was een Hollandertje die echter na slechts een dag het heden voor het eeuwige verwisselde. Maar nu had hij toch wel de smaak van het konijnenhouden te pakken en begon hij met Vlaamse Reuzen. Dit waren natuurlijk nog geen showdieren maar gewone huis en tuin konijnen. Als hij er te veel had dan werden ze verkocht op de Weerselose markt.

Hij is dit jaar tien jaar Hangoordwergenfokker. Hij is begonnen met dieren van een ander HKSV lid en wel Marc Hofstee. Eerst had hij de Hangoordwergen in de kleuren blauw en konijngrijs, op dit moment heeft hij ze in blauw en zwart en ook de bont variëteiten van deze kleuren.

Vanaf 2005 is hij lid van de HKSV, waarin hij ook een bestuursfunctie bekleedt. Op dit moment heeft hij 26 hokken, een deel binnen en een deel buiten. De voedsters met jongen heeft hij altijd binnen dan hebben ze het lekker warm. De rammen en de jonge dieren zitten buiten in de frisse lucht. Dat is ook beter voor hun pelsje.

Hoe voer je je dieren

Hij voert zijn dieren met Kasper-Sport, maar niet te veel want daar worden ze te vet van. Daarnaast krijgen zijn dieren zo veel hooi als ze maar willen. Ook krijgen ze mueslihaver. Dat vinden ze heel lekker en ze worden er niet dik van. Natuurlijk hebben zijn dieren altijd de beschikking over vers drinkwater. De hokken worden elke week schoongemaakt. 

In het verleden heeft hij nog wel eens last gehad van spijsverterings-problemen bij zijn dieren, maar sinds hij deze voeding aan zijn dieren verstrekt gaat het heel goed met zijn konijnen. Mocht het zo zijn dat zijn dieren toch wat problemen krijgen met hun darmen, dan geeft hij ze peterselie en is het probleem zo weer verholpen.

In het begin van zijn fokkers carrière hadden zijn dieren heel veel problemen met hun type en bouw en hadden ze ook heel veel witte haren in hun pels. Maar zo langzamerhand werden zijn dieren steeds beter en nu is hij toch wel een van de betere fokkers van hangoordwergen, dit heeft hij bereikt door een zware selectie.

 

 

Heb je ook ‘vreemd bloed’ binnen je stam

Hij koopt zo weinig mogelijk dieren van andere fokkers. Want naast misschien goede eigenschappen haal je ook vaak minder gewenste eigenschappen in huis. Hij heeft op dit moment heel mooie types op zijn dieren, met fantastisch goede achterhanden, vooral bij de rammen. Gelukkig is er heel veel vraag naar Hangoordwergen zodat hij nooit een probleem heeft dat hij de dieren die hij over heeft niet kwijt kan.

Hij ent zijn dieren niet tegen RHD of myxomatose, maar houdt wel zijn hokken zo veel mogelijk vrij van stekende insecten. Door de prima verzorging die hij zijn dieren geeft heeft hij natuurlijk (bijna) nooit problemen met de gezondheid van zijn dieren.

Hoe vaak exposeer je

Hij bezoekt vrij veel tentoonstellingen met zijn dieren, toch wel een stuk of acht per jaar, maar alleen als er veel Hangoordwergen zijn ingestuurd. En met succes! Op de rammenshow 2012 te Apeldoorn showde hij het beste dier van de hele show, een blauwe ram.

Dit was de eerste keer dat een blauwe Hangoordwerg een U wist te behalen op een tentoonstelling. Als er normaal al eens een U wordt gegeven op een Hangoordwerg is het meestal een witte, konijngrijze of een madagascar kleurige. Kortom; toch wel een uniek moment het beste konijn op een show met maar liefst 260 inzendingen, en dat met zo’n moeilijke kleur.

Op de clubtentoonstelling van de HKSV showde René dit jaar ook nog het beste konijn, een zwarte Hangoordwerg en dat in zware concurrentie; heel knap!!

Wij wensen René nog heel veel succes met zijn Hangoordwergen.

 

Dat er nog maar vele U’s mogen volgen!!

Schrijver: Bert Kaspers