Even voorstellen: Bert Kremer
De combinatie van het omgaan met mensen en het educatieve aspect; mensen leren hoe ze hun dieren kunnen verbeteren maar ook hoe ze hun dieren “show klaar” kunnen maken is wat Bert het meeste aanspreekt van het keurmeesterschap.
Hoe 't begon
Bert heeft zijn liefde voor dieren niet van een vreemde. Zijn vader heeft altijd hoenders gehad, zijn oom uit Brabant heeft kanaries. Op zijn 12de wil Bert dat ook, dus er komen kanaries, tot aan zijn trouwen heeft hij met kanaries gekweekt.
Je bent met hoenders doorgegaan, hoe komt dat
Dan komt het besef, dat hij hoenders toch ook wel heel erg leuk vind, voor de eitjes, maar ook om mee te fokken. Zijn vrouw Rita heeft dan al hoenders, Wyandotte krielen. Via Henny Hondebrink komen ze in 1982 en 1983 bij de B.P.K.V. in Borne terecht. Bert neemt dan Australorp krielen. In de loop van de jaren heeft Bert verschillende rassen en kleuren hoenders in zijn hok gehad. Welsumer krielen van Dhr. Schutte uit Barneveld, Java’s, Ko Shamo’s, Aseel krielen, Twentse krielen, Modern Engelse Vechtkrielen Antwerpse Baardkrielen en grote Kraaikoppen. Naast de hoenders heeft Bert ook andere diersoorten zoals de Japanse Kwartel, de Lachduif en Diamantduifjes.
Wat heb je momenteel in je hok zitten
Op dit moment heeft Bert 3 soorten hoenders in zijn hokken. De Welsumer kriel in roodpatrijs, de Twentse kriel in patrijs en de Kraaikoppen in de kleur koekoek. De Japanse kwartels in wildkleur en zilverwildkleur, de Lachduiven in de kleuren pastel, wildkleur, grijs en grijs-isabel.
Vertel eens wat over je keurmeesterschap
Naast het fokken van de dieren is Bert ook keurmeester. In 15 jaar heeft hij voor alle hoender- en dwerghoenderrassen examen gedaan en is hij A- keurmeester geworden voor beide diergroepen. Ook is hij A-keurmeester voor de Serama’s. Daarnaast heeft hij een verkorte cursus gevolgd voor het keuren van Patrijzen, Frankolijnen en Kwartels. Hij denkt erover om volgend jaar een dergelijke cursus te gaan doen voor de Lachduiven.
Wat spreekt je 't meeste aan in je keurmeesterschap
Wat Bert het meeste aanspreekt van het keurmeesterschap is de combinatie van het omgaan met mensen en het educatieve aspect; mensen leren hoe ze hun dieren kunnen verbeteren maar ook hoe ze hun dieren “show klaar” kunnen maken.
Wat doet de 'Combinatie Noaberschap'
Hij heeft een combinatie met Dick Oostlander uit Hengelo, “Combinatie Noaberschop”. Samen sturen ze onder die naam hun dieren in op tentoonstellingen en bezoeken ze die tentoonstellingen uiteraard ook samen.
Bij welke verenigingen ben je aangesloten
Bert is echt een verenigingsmens. Hij is ongeveer 30 jaar lid bij de B.P.K.V. uit Borne, waar hij 18 jaar voorzitter is geweest. Hij is nu erelid van deze vereniging.
Daarnaast is hij al 25 jaar lid van de Welsumerclub, waar hij in het bestuur zit. Hij is voorzitter van de T.H.C. , de Twentse Hoenderclub. Hij is ook lid van diverse speciaalclubs, waaronder de Vechthoenderclub, de B.K.U (Brabander, Kraaikop en Uilenbaardclub), de Javaclub, de H.K.C. (Hollandse Krielenclub) en de N.H.C. (Nederlandse Hoenderclub).
Ook is hij lid van de H.K.V. (Hoenders Keurmeesters Vereniging), de D.F.K.P. (de club voor Oorspronkelijke Duiven, Kwartels, Frankolijnen en Patrijzen), Aviornis, de vereniging voor sier- en watervogels, de Goudvink in Almelo, een vogelvereniging en natuurlijk niet te vergeten de H.K.S.V.
Wat kan een kleindieren vereniging voor iemand betekenen
Op de vraag wat hem aanspreekt bij de H.K.S.V. antwoord Bert dat dat vooral de kwaliteit van en de gezelligheid tijdens de tentoonstelling is. Toen B.P.K.V. Borne een paar jaar geleden door omstandigheden haar show niet kon houden en de H.K.S.V. de helpende hand bood, was dit voor Bert een reden om ook bij de H.K.S.V. lid te worden. De gezelligheid bij de vereniging spreekt hem erg aan. Ook het feit dat er afloop van de vergaderingen altijd wel iets leuks is te doen, zoals een lezing door een ervaren spreker (keurmeester, dierenarts) of door iemand uit onze hobby, die zijn eigen verhaal verteld aan de hand van een aantal dieren, vindt hij erg leuk. Natuurlijk is het ook altijd goed om contacten te onderhouden met mensen in onze hobby.
Zoals ik al eerder schreef, is Bert naast een verenigingsmens ook een “mensenmens”. Hij is altijd bereid om mensen te helpen met de hobby en is hij veelvuldig te vinden op activiteiten die georganiseerd worden voor en door onze mooie liefhebberij.
We bedanken Bert voor zijn gastvrijheid en hopen dat hij nog lang en met veel plezier mag genieten van zijn fantastische hobby.