HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

Bert Kaspers

Even voorstellen: Bert Kaspers

“De Indische vechtkriel heeft weliswaar een extreme bouw maar kent een vriendelijk karakter waardoor de hanen net als de hennen prima bij elkaar kunnen lopen”.

Hoe ben je met de HKSV in contact gekomen

Bert Kaspers, is bijna 40 jaar geleden begonnen met het houden en fokken van kleindieren. 
Hij had een flyer in de stad zien hangen over een kleindieren tentoonstelling bij de oude molen en ging deze bezoeken.

Als snel had hij de eerste dieren in de hokken zitten. Dit waren Tan konijnen en daarna kwamen er de Kleurdwergen en Franse Hangoren.

Vervolgens na een bezoekje aan Bennie Veldhuis stapte Bert over naar de Paustaarten. Op dit moment heeft hij de Pauwstaart in kleurstaart en schilden. Daarin heeft hij 20 kleuren/tekeningen variëteiten.

 

Vertel eens wat over jouw ervaringen met de sportfok

Het fokseizoen van de duiven is afhankelijk van het weer, het moet niet te koud zijn en duurt tot de langste dag. Nadat 2 ouderdieren bij elkaar gezet zijn, kan je binnen 10 dagen een ei verwachten en 3 dagen na het 2e ei kan je zien of ze bevrucht zijn.

De jongen duiven eten en drinken met 4 weken helemaal zelfstandig. Hij laat tot in tegenstelling van andere fokkers zijn duivinnen de jongen opgroeien i.p.v. de doffers.

Wat heb je op dit moment in je hokken

Hij heeft diverse kippen rassen in zijn hokken gehad maar momenteel heeft hij Indische vechtkriel in dubbel gezoomd en rood-wit dubbel gezoomd en zijn dochter heeft de zijdehoender in de kleur zwart.

Met de Indische vechtkrielen fokt hij zo vroeg mogelijk omdat deze een lange tijd nodig hebben om goed uit te groeien, gemiddeld een maand of 8 en zijn pas op hun mooist als ze 2 jaar oud zijn. Hij fokt met 4 hanen en 5 hennen.

Bert heeft voor de Indische vechtkriel gekozen omdat hij van de extreme bouw van deze kip houdt. Verder zijn het hele vriendelijke kippen en kunnen de hanen ook prima bij elkaar lopen.

Hoe vergaar jij je kennis die je nodig bent bij het fokken van je dieren

Bert is in zijn ogen niet een echte exposant. Hij bezoekt gemiddeld zo’n 3 shows per jaar en daaronder valt de show van de speciaal club en de verenigings tentoonstelling. Hij is al bijna 40 jaar lid van de Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging.

Verder zit hij bij de Pauwstaartenclub, O.S.V., de Vechthoender fokvereniging Nederland en de CFC. Een keer  per jaar bezoekt hij de buitenlandse show van de CFC. Deze show bezoekt hij meerdere dagen met een groepje van 6 fokkers.

Bert hoopt dat hij nog lang zijn hobby op deze wijze kan voortzetten.

Wij bedanken Bert voor het interview.

 

Schrijvers: Nico Hammink en Yvet Poelman