HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

De Eierkeurmeester

“Eieren keuren is een noviteit binnen onze hobby.

Het keuren van eieren is een serieuze aangelegenheid en heeft een belangrijke functie in de pluimveesector. Het is interessant om te weten dat het maandblad “Landleven” een artikel heeft gewijd aan het nut van de eierenkeuring. In dit artikel vertelt keurmeester Bert Kremer meer over de zoektocht naar het perfecte broedtij. In het artikel van “Landleven” legt hij uit wat de belangrijkste criteria zijn voor het keuren van eieren en waarom dit zo belangrijk is voor de pluimveesector. Het is fascinerend om te lezen hoeveel er komt kijken bij het beoordelen van een ei en hoeveel factoren van invloed zijn op de kwaliteit ervan.

Het is een serieuze aangelegenheid en we hebben in het artikel van Landleven kunnen lezen wat belangrijke criteria zijn. Bovenal is het ook vooral interessant en leuk om eens zo’n eierkeuring van dichtbij mee te maken. Want. Bij het keuren van eieren richt de keurmeester zich op zijn schone taak om alle geheimen achter het ei te onthullen. Dit is bepaald geen sinecure, want de keurmeester dompelt ons onder in een grote hoeveelheid eierwetenschap, ondersteund door weegschalen, schuifmaten, formules, omrekenfactoren en een heuse high-tech eiersplijter. Het is wetenschap die onze kijk op het ei verandert. Als je het werk van een eierkeurmeester een beetje hebt gevolgd, zeg je nooit meer ‘ei’ tegen zomaar een ei of ‘tik’ eens een eitje. Nee hoor, … een ei dat splijt je! Vanaf nu kijkt u zeker met andere ogen tegen uw zondagochtend-eitje aan. En wie weet ontdekt u wel dat uw eitje eigenlijk een verborgen talent heeft en dat u in de toekomst niet alleen kunt genieten van de smaak, maar ook van de wetenschap achter het ei.”