HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

Onze Duitse partners

Opening Show van RGZV Emsdetten 2013

Een bijzondere gelegenheid

Enkele leden van de H.K.S.V. waren aanwezig bij de opening van de 90e Kreisverbands Rassegeflügelshau des Kreis Steinfurt op 2 en 3 november 2013, georganiseerd door de RGZV Emsdetten von 1903 t.g.v. haar 110-jarig bestaan.
Geen reguliere show dit jaar voor onze partnerclub, de Rassegeflügelzuchtverein Emsdetten 1903. Continuïteit en positieve groei binnen de RGZV en de combinatie van een dubbel jubileumjaar – 110 jarig bestaan Rassegeflügelzuchtverein en 75 jaar Stadt Emsdetten – waren aanleiding voor het Kreisverband des Kreises Steinfurt de 90e Kreisverbands Rassegeflügelshau des Kreises Steinfurt aan de RGZV Emsdetten 1903 te gunnen.

Voor één keer zonder inzending HKSV

Een hele eer voor de RGZV en haar voorzitter Norbert Reiners doch met één consequentie voor onze fokkers. De H.K.S.V. heeft niets van doen met een Duitse Kreisschau en kon derhalve voor één keer niet inzenden.

De opening

De show met de bijbehorende opening vond plaats in de Bürgersaal van het culturele centrum ‘Stroetmanns Fabrik’ een voormalige textielfabriek in het centrum van Emsdetten. De bestuursleden Bert Kaspers en Han Bouwmeester waren bij deze opening aanwezig. Helaas moest onze voorzitter Ilona Veldhuis wegens ziekte verstek laten gaan.
De 10 Rassegeflügelzuchtvereine die samen het Kreisverbands des Kreis Steinfurt vormen waren samen goed voor 429 dieren waaronder; 125 grote hoenders, 182 dwerghoenders, 93 duiven, 19 volière vogels, 7 kwartels, en 3 gansen.

Fraaie show

Bij de RGZV vindt de opening van de show op zaterdagochtend om 10.00 uur plaats. De opening wordt o.l.v. Norbert Reiners voorgezeten door een ‘tafel van afgevaardigden’ bestaande uit genodigden waaronder de burgermeester van Emsdetten, kopstukken uit de locale en regionale politiek, afgevaardigden van de diverse bonden en natuurlijk van onze club de H.K.S.V. Van een ieder van deze afgevaardigden wordt een kort praatje of een dankwoord verwacht. Na alle plichtplegingen is er tijd voor koffie en broodjes waarna het gezelschap zich langzaam richting tentoonstellingsruimte verplaatst.
Kenmerkend voor de tentoonstelling bij de RGZV is altijd haar aankleding. Hier tooien grote pollen van riet, gras en mais de gangen en de kooien, dit jaar natuurlijk wat extra aandacht gegeven i.v.m. de jubileumshow.
De show trok op zondagmiddag menig bezoeker welke na gebruik van Kaffee und Kuchen ook nog voor entree moeten betalen. Geen slechte prestatie als je weet dat er bijna elk weekend in Emsdetten verscheidene (culturele) activiteiten worden aangeboden.

 

 

Op bezoek bij RGZV Osterwald Veldhausen

 

Een al oude samenwerking

Al jarenlang werken wij samen met de vereniging Osterwald Veldhausen, net over de grens bij het zo pittoreske Nederlandse stadje Ootmarsum. Ons lid Josef Oolderink was daar lid en heeft een samenwerking tot stand gebracht.  Nu is onze oudvoorzitter en  erelid Bennie Veldhuis daar al jaren lid en houd de verbinding tot stand. Zo ook dit jaar. Wij hebben weer verschillende dieren ingezonden.

Opening met frühstück en burgemeesters

Op donderdagavond 31 oktober 2013 zijn Berthus van Nus en Bennie Veldhuis met kippen en duiven op pad gegaan om de dieren weg te brengen. Bij de officiële opening – met uitgebreid frühstück – op de zaterdag daarna waren Bennie Veldhuis, Berthus van Nus en Ronald Vos eveneens aanwezig.
Het ging daar als gebruikelijk met veel officiële mensen. Zo waren er de burgemeesters of vervangende burgemeesters van Neuenhaus, Osterwald en Veldhausen en Kreis vertegenwoordigers, met diverse toespraken. Er werden enkele leden tot erelid benoemd omdat ze al lang lid waren en veel verdiensten hadden voor de vereniging.

Variëteit dieren

De grote hoenders werden ingezonden door twee leden van hun vereniging met als rassen Australorps. Amrocks en Leghorns. De dwerghoenders kwamen allemaal uit Nederland en wel Dwerg Bielevelder van Berthus van Nus en Sabelpoot en Sebright van Ronald Vos.
Bij de duiven werden de grootste aantallen ingezonden. Er waren Voorburgse Schildkroppers, Indianer, Deense Tuimelaars,  Arabische Trommelduiven van leden hun vereniging en Pauwstaarten, Oudduitse Meeuwen en Engelse Koortvoorhoofdtuimelaars werden ingezonden daar Bennie Veldhuis. Helaas waren de duiven van Jan Lammerink niet aanwezig door gezondheidsproblemen van hem. Ook nog Dwerg Welsumers en Thuringer snipduiven van enkele jeugdleden.

De Duitse Standaard keurt anders dan wij gewend zijn

De beoordelingsresultaten zeggen niet zo veel omdat men in Duitsland vaak wat andere prioriteiten heeft en er een keurmeester uit de buurt is die alle rassen moet keuren, zoals een kippenkeurmeester die ook wat duiven kreeg te keuren om een wat betere verdeling te krijgen. Het was een mooi aangeklede tentoonstelling met 40 hoenders en 77 duiven.

 

Tekst en foto’s : Ronald Vos

Deze slideshow vereist JavaScript.