HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

Hans Scholte

Op bezoek bij Hans Scholte

“Het is leuk en leerzaam om dieren te keuren en je kennis over te brengen op andere mensen.
 Vooral jonge mensen iets te leren over deze dieren vindt Hans fijn”.


IMG_8140

Hoe ben je in je hobby gegroeid

Hans is opgegroeid met dieren. Zijn vader en ooms hebben altijd dieren gehad zoals konijnen, duiven, volierevogels, vissen en hoenders. Hans heeft sinds 1970 bijen, zijn andere grote hobby.

Vanaf 1985 toen zijn huis klaar was is hij begonnen met kleindieren. Hij is begonnen met zwarte Lotharingers Groot en rode Nieuwzeelanders. Ook nam hij Oosterse Rollers duiven in geelzilver. Bij de hoenders is hij gevallen voor het Friese hoenkriel in de kleuren goudpel en citroenpel.

IMGA0708[1]

Hans is lid van verschillende verenigingen: De Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging, Lotharingerclub, Friese hoenderclub, Drentse hoenderclub, Twentse hoenclub, Nishikigoi Vereniging Nederland, Nederlandse en Duitse Vliegrollerclub, bijenteeltvereniging Hengelo en de Carnica bijenclub. Als lid van de bijenvereniging heeft hij de educatiecommissie opgericht. Deze geeft al 30 jaar les aan basisschoolleerlingen.

Welke dieren houd je op dit moment

Hans heeft in verschillende hokken in zijn achtertuin een grote variatie van kleindieren en bijen.

Bij de hoenders heeft hij op het moment zes verschillende rassen: Araucana in wildkleur en tarwe. Araucanadwerghoen in wildkleur, tarwe, blauw wildkleur en blauwtarwe. Friese hoenkriel in goudpel en citroenpel. Drentse hoen groot in patrijskleur en de Barnervelderkriel in dubbelgezoomd en Twentse hoenkriel zilverpatrijs. De hoenders krijgen legkorrel, graan, grit en veel  bladgroente.

hansgr1

De jonge dieren krijgen opfokvoer, kippengraan, grit en steentjes. In maart raapt hij ongeveer 10 dagen alle eieren, die gaan dan in de broedmachine. Bij het eieren rapen let hij goed op de vorm en de kwaliteit van de eierschaal. Dat doet hij vervolgens nog een keer. Hans fokt met één of twee hennen. Hij let ook erg op de hoeveelheid eieren die de hennen leggen en op de bevruchting.

IMGA0053

Bij de konijnen heeft Hans één ras en wel de Groot Lotharinger in de kleur geel. Hij is de enige NKB fokker in Nederland met deze kleurslag. De konijnen eten vooral groentes, die Hans haalt bij de groenteboer. Als de jonge konijnen oud genoeg zijn om bij de moeder weg te halen krijgen die konijnenkorrels en groenvoer. Met de konijnen fokt hij van januari tot mei. De konijnen krijgen een nestkastje om hun nest in te maken. Hij heeft negen voedsters en drie rammen.

konijn

Bij de duiven heeft Hans drie vliegrassen. De Oosterse Roller, de Birmingham Roller en de Wutta. De Wutta is een duif die vanaf heel hoog in de lucht een duikvlucht naar beneden maakt op een hok of vliegkist. Hans heeft op het moment geen tijd genoeg om veel aan de vliegwedstrijden deel te nemen. De meeste vliegshows zijn ver in Duitsland en dan moet je er toch al een heel weekend naar toe. De duiven mogen regelmatig vliegen en even in de tuin scharrelen. Als hij gaat voeren gaan ze meteen het hok in. Ze krijgen duivenvoer met naar verhouding veel tarwe, omdat daar veel eiwitten in zitten en weinig vetten. Ook krijgen ze grit, steentjes en iets groenvoer.

hansgr2

Wat trekt je aan in de rol van hoenderkeurmeester

Al een paar jaar is Hans C-keurmeester hoenders en dwerghoenders en A-keurmeester Serama’s. Hij is bezig met de uitbreiding van de B bevoegdheid voor een aantal rassen. Op mijn vraag van waarom hoenders en geen konijnen keurmeester was hij duidelijk, de hoenders hadden een lichte voorkeur. Op dit moment mag Hans 53 rassen keuren.

hansgr3

Hans vindt het leuk en leerzaam om de dieren te keuren en zijn kennis over te brengen op andere mensen. Vooral jonge mensen iets leren over de dieren vindt Hans fijn. Door veel met de fokkers te praten, kun je zelf ook nog wat leren. Hans heeft ongeveer vijf keuringen per jaar en dat zijn dan vooral de jongdierenkeuringen. Zelf stuurt Hans ook dieren in op tentoonstellingen, waaronder de Noabershow in Hengelo, de Oneto en soms regionale tentoonstellingen en de tentoonstellingen in Emsdetten en Veldhausen, de partnersteden van Hengelo. Verder zien we Hans op bijna alle activiteiten die de H.K.S.V. organiseert.

We willen Hans bedanken voor zijn gastvrijheid en ons gesprek.

 

Tekst en foto’s door: Ilona Veldhuis en René Haverkotte.