HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

Jan Lammerink

Even voorstellen: Jan Lammerink

Hoe ‘t begon

Jan is in Reutum met duiven opgegroeid, zijn ouders hadden postduiven. Jan is er een van zeven kinderen en met 17 jaar ging hij met zijn vader mee als de duiven op een vlucht moesten. Op zijn 18de is hij in Utrecht gaan werken en moest hij het zonder duiven doen. Rond zijn 25ste had hij samen met zijn vrouw Miny kanaries, een konijn en wat duifjes, puur voor de lol.

Wat maakt dit ras voor jou zo bijzonder

Zijn eerste sierduiven, Oud Duitse Meeuwtjes, heeft hij bij Greetje Sanders uit Zutphen gekocht. Later heeft hij ook dieren bij Bennie Veldhuis gehaald voor “vers bloed”. Hij heeft voor het Oud Duitse meeuwtje gekozen omdat het een mooi, tam en lief ras is.


Jan is echt een verenigingsmens. Hij is al 28 jaar lid van de H.K.S.V. en is ook een aantal jaren bestuurslid geweest bij onze vereniging in Hengelo. Ook is hij lid van de Duitse vereniging in Veldhausen. Verder was hij actief bij de K.N.S.B. (gewest Overijssel) en de landelijke Schaatsbond. Daarnaast is hij voorzitter geweest van de PTT fanfare. Momenteel zit hij nog in het bestuur van de Hengelose IJsclub.

Hoe beleef jij je hobby

Jan is lid geworden van de H.K.S.V. om gericht met het fokken van Oud Duitse Meeuwtjes bezig te zijn en om zijn dieren te laten zien. Jan fokt tot 1 juni in verband met de vakantie, zodat er geen eieren uitkomen tijdens de vakantieperiode en er geen jongen geringd moeten worden als hij weg is.

Er wordt gefokt met maximaal 8 koppels: 6x blauw geband/gekrast , 1x blauwzilver geband/gekrast en 1 koppel roodzilver  geband/gekrast. Hij heeft meer kleuren gehad, maar omdat hij met maar 8 koppels fokt werden er dat veel te veel.

Jan maakt elke dag het hok schoon, zodat er geen veertjes in de tuin komen. Eén keer per week is er grote schoonmaak, waarbij hij al het zand zeeft. Met een stofzuiger maakt hij ook het halletje van het duivenhok schoon en zoveel mogelijk stofvrij. Jan zou wel graag wat grotere hokken willen, maar dat is ook weer meer werk en daarom vind hij het prima zo.

Wat voer jij je dieren

Hij voert de dieren sierduiven voer met gebroken mais. Verder geeft Jan snoepzaad, kleigrit, roodsteen en mineralen als aanvulling. Hij laat zijn duiven enten tegen paratyfus en paramixo.

Show je met je dieren

Het leukste van de hobby vindt Jan de tentoonstellingsperiode. Dan is hij veel bezig met de dieren om ze “tentoonstellingsklaar” te maken; wassen en hier en daar een veertje wegknippen. Hij probeert elk jaar 4x te showen met zijn duiven, in Hengelo, Veldhausen, Emsdetten en Neede. En tot 2 jaar terug ook nog op de Oneto in Enschede.

Wat vindt je leuk aan je hobby

De kwaliteit van zijn dieren is constant, ze showen het hele jaar door een ZG of F. Bij de H.K.S.V. vindt Jan het erg gezellig met een door de goede sfeer, goed bezochte vergaderingen en natuurlijk de mooie jaarlijkse verenigingstentoonstelling.