HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

Marco Daalder

Even voorstellen: Marco Daalder

“Het leukste van de hobby vind ik het fokseizoen. Het puzzelen, hoe kan ik iets aan een dier verbeteren. Het hoort allemaal bij het fokseizoen”.

Hoe het begon

Marco is opgevoed met veel dieren om zich heen. Varkens, geiten, koeien, schapen, ganzen, paarden en een hok met konijnen. Ook heeft hij Zijdehoenders gehad, maar dat was het toch niet helemaal.

marco1

De hoenderhokken werden omgebouwd tot konijnenhokken en er kwamen Hollanders in. Marco’s vader had inmiddels gele Vlaamse Reuzen. Na 2 jaar Hollanders te hebben gehad is Marco ook overgegaan op deze gele Vlaamse Reuzen. In 2010 zijn ze samen lid geworden van de H.K.S.V. Wegens gezondheidsredenen is zijn vader helaas gestopt met de konijnen en heeft Marco inmiddels ook geen Vlaamse Reuzen meer. Wegens ruimtegebrek, want Vlaamse Reuzen hebben wel hele grote hokken nodig.

marco2

Van groot naar klein

De hokken waar voorheen de Vlaamse Reuzen inzaten heeft hij omgebouwd naar kleinere hokken en is hij begonnen met Kleurdwergen tan zwart. Een jaar later kwamen er een paar Kleurdwergen tan bruin bij. Op dit moment denkt Marco erover om de Kleurdwergen uit te breiden met lichtzilver-konijngrijs.

marco1_2up

In 2013 heeft hij er ook de Zwartgrannen bij genomen. Marco is met konijnen begonnen om na zijn werk afleiding te hebben, een uitlaatklep, die hem de rust geeft. Door zijn vader is ook Marco lid geworden bij de H.K.S.V. Niet alleen om wat te leren, maar ook voor de gezelligheid.

marco9

Wat vind je leuk aan je hobby

Het leukste van de hobby vind hij het fokseizoen met de jonge en aaibare dieren. Het puzzelen, hoe kan ik iets aan een dier verbeteren, moet ik dan toch een andere ram gebruiken? Het hoort allemaal bij het fokseizoen.

marco7

Ook gaat Marco met zijn dieren naar tentoonstellingen. Deels voor de gezelligheid, maar toch ook om te horen wat de mening van de keurmeester is over zijn dieren, ben ik het daar mee eens of niet helemaal. Kijken wat de andere fokkers hebben, praten over hoe zij denken hun dieren te verbeteren. Allemaal heel leerzaam. Maar het belangrijkste voor Marco is dat het een hobby moet blijven. Het is puur voor de ontspanning en moet geen stress opleveren. Marco is inmiddels bestuurslid van de H.K.S.V. en is daarnaast ook lid van de Polen en Kleurdwergen Club.

marco8

Waar let jij zoal op bij de fok

Dit fokseizoen is hij bezig geweest de lijnenteelt er in te krijgen/houden; Bij de Tandwergen zwart door bruin te kruisen om de bruine kleur mooi en warm te houden. Als je bruin met bruin kruist wordt de dekkleur fletser. De moeilijkheden bij de Tandwergen zijn onder andere de kleine nestjes met meestal 2 of 3 jongen. Daarnaast goed letten op type en bouw, de tankleur aan de buik en geen witte haren in het dek. Bij de bruine Tandwergen moet je natuurlijk ook op type en bouw letten, maar daarnaast probeert hij ook de teennagels wat donkerder te krijgen.

marco10

marco11

Bij de Zwartgrannen zijn de nestjes groter, 6-7 jongen per keer. Hij heeft het type en bouw goed vastliggen, maar nu moet hij op de pelzen gaan letten, ze zijn niet dicht genoeg en mogen zeker niet langer. En zo blijf je lekker bezig met het verbeteren van je dieren.

marco12

Wat doe jij met voeding en dierenwelzijn

Marco voert de konijnen de sportbrokken van Kasper Fauna Food, daarnaast krijgen ze hooi en gedroogd brood. Ook voert hij paardenmuesli zonder haver maar met kruiden. Al met al een gevarieerd menu dus, waarmee ze – onder normale omstandigheden  – voldoende moeten binnenkrijgen. En natuurlijk elke dag vers water. Daarbij maak ik tenminste één keer per week m’n hokken schoon. Hetzelfde doe ik met m’n dieren: Eventuele vuiligheid weghalen en een kritische blik naar de lichamelijke gesteldheid van ’t dier. Dat lijkt veel werk maar met wat ervaring kom je daar snel doorheen. Ook voor het dier zelf heeft dit voordelen, zo raakt het aan je gewend en blijft het rustig als je ’t wilt pakken of het in handen hebt. Dit laatste is later ook weer van belang als het dier later bij de keurmeester op tafel staat. De keurmeester heeft dan een dier in handen dat zich prettig voelt en zich van nature daarmee op z’n best toont.

We wensen Marco veel succes met de konijnenhobby en we hopen hem nog lang voor de hobby en de vereniging te kunnen behouden.

 

Teks en foto’s: Ilona Veldhuis en Peter Oude Groothuis.