HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

Milan Sasa

Op bezoek bij: Milan Sasa 

(In herinnering september 2017. Wij zullen zijn altijd opgewekte karakter en warme persoonlijkheid missen)

Servische hoogvliegers zijn zeer sterke duiven die weinig eisen stellen aan hok en voer. Vliegen willen ze altijd wel en ze brengen hun jongen met zorg groot.

 De man van de Servische hoogvliegers

De meeste mensen bij de VDS (Vrienden van de VliegDuivenSport) en de HKSV in Hengelo kennen hem wel; de man van de Servische hoogvliegers. Milan komt van oorsprong uit Servië en woont en werkt al zo’n 40 jaar in Nederland. Hij heeft de duiven uit zijn geboorteland meegenomen en is het ras altijd trouw gebleven.

Milan Sasa, de man van de Servische hoogvliegers

Milan Sasa, de man van de Servische hoogvliegers

In Servië zijn vliegwedstrijden met hoogvliegers bijna een volkssport geworden

In zowel de grote als kleine steden houdt gemiddeld één op de zes inwoners deze duiven. In Servië betaalt men veel geld voor een koppel van deze duiven. Variërend van 150 tot 500 euro. Vaak een maandloon voor de mensen daar. Je ziet in Servië nog zeer grote koppels duiven vliegen en het houden van postduiven of van hoogvliegers is daar de liefhebberij bij uitstek.
In Servië vliegen deze duiven veelal langer dan hier; toch soms tot 14 uur. Dit komt volgens Milan door de goede weersomstandigheden daar. In de zomer is het weer in Servië heel bestendig met strak blauwe hemel en weinig wind. Hier in Nederland vliegen de duiven maar zo’n 6 tot 8 uur, dat heeft vooral te maken doordat Nederland een wat minder stabiel weerbeeld kent. Vandaag heb je een ideale zomerdag, morgen een dag met veel wind en lage bewolking.

Servische hoogvliegers zijn zeer sterke duiven die weinig eisen stellen aan hok en voer

Vliegen willen ze altijd wel en ze brengen hun jongen met zorg groot.
Omdat de weersomstandigheden hier niet zo ideaal zijn om te vliegen richt Milan zich voornamelijk op het kweken van allerlei kleuren. Ondanks de vele jaren ervaring met het kweken is het voor hem nog wel eens verrassend wat er soms weer uit komt. Ieder jaar is er wel weer een andere kleur of variatie.

Servische hoogvlieger in de kleurslag Geeltijger

Servische hoogvlieger in de kleurslag Geeltijger

In tegenstelling tot de liefhebbers in Servië houdt hij zijn duiven in allerlei kleuren.
In Servië ziet men bijna alleen de kleuren blauw-geband en gekrast. De meeste kleurslagen kun je wel in zijn hok vinden: van wit tot zwart, rood en geel, bontkleurigen, blauwgeband en gekras, sprenkels, verscheidene postduif kleurslagen, combinaties met de schimmelfactor, etc. En weer opnieuw komt er zo maar spontaan een vreemde nieuwe kleurslag tevoorschijn.

Kleurslag: Geel

Kleurslag: Geel

Zwart en wit kleur px

Kleurslag: Zwart en Wit

Kleurslag: Gemazerd

Kleurslag: Gemazerd

Kleurslag: Sprenkel

Kleurslag: Sprenkel

Een speciaal hok voor vliegers die tijdens het seizoen getraind worden

Milan begint pas laat te kweken, omdat hij in het voorjaar op vakantie gaat naar zijn geboortestreek. Zijn hok heeft de volgende indeling: opgedeeld in twee afdelingen waar in beide gekweekt wordt. Na het seizoen worden de doffers van de duivinnen gescheiden. Daarnaast nog een hok voor een tiental vliegers welke tijdens het seizoen getraind worden. Voor het kweekhok is een ren waar de duiven 1 à 2 keer daags worden gevoerd, afhankelijk van het seizoen. De duiven worden gekoppeld in de schuur waar een aantal trainingskooien staan.

Hygiëne bevordert welzijn en dat is belangrijk voor mijn duiven

De broedhokken in het kweekhok zijn gewoon aan het front geheel open. Alles is afgedekt met kranten, deze worden een keer in de week verwijderd. Minstens één keer in de week maakt Milan zijn hok ook goed schoon. “Want”, zegt Milan: “Hygiëne bevordert welzijn en dat is belangrijk voor mijn duiven, het is goed voor de algemene conditie van het dier dat je later weer terug krijgt in de vorm van betere resultaten bij het vliegen en bij het kweken van jongen.”

Milangrid 4

Doffer van 15-jaar oud

Doffer van 15-jaar oud

Schrijver: Jos Ankone Borne.
HKSV dankt Jos Ankone en Vrienden van de VliegDuivenSport (VDS) voor het mogen overnemen van dit interview met Milan Sasa.