HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

Nico Hammink

Even voorstellen: Nico Hammink

“Goede fokkers kennen het karakter van elk afzonderlijk dier want deze hebben immers de ouders en misschien nog wel de grootouders van een bepaald dier in hun hok zitten”.

Wat was je eerste kennismaking met konijnen

Als kind woonde ik buiten de stad en dat had bepaalde voordelen; er was voldoende ruimte om wat dieren rondom huis te houden. Al op jonge leeftijd had ik konijnen in een stukje wei bij ons huis lopen, zoals Franse Hangoren, Vlaamse Reuzen en dwergkonijnen. Een paar jaar later bekeek ik het houden van konijnen toch wat serieuzer en ging ik me specifiek richten op de Vlaamse Reuzen in de kleur konijngrijs. Na m’n schooltijd ben ik gaan werken en raakte de hobby wat in ’t slob, tot het moment – dat was denk ik zo rond m’n 18e jaar – dat ik bij mijn oudere broer kwam die, net als ik, Vlaamse Reuzen bij huis had lopen. Hij had er een paar zitten die aan één oog blind waren en bestemd waren voor de slacht. Dat vond ik jammer en heb ze mee naar huis genomen.

In de schuur, waar vroeger varkens in zaten, heb ik in de oude varkenshokken de Vlaamse Reuzen bij elkaar gezet. Ik had niet gekeken naar het geslacht van de Vlaamse Reuzen, maar naar later bleek, waren het een ram en een voedster. De jongen die hieruit voortkwamen waren gezond en hadden geen oogproblemen. Deze jongen kregen weer jongen etc., waardoor de ruimte in de voormalige varkenshokken al snel minder werd. Ik begreep hieruit dat ik wat selectiever zou moeten worden in het fokken met konijnen. In die tijd had je gelukkig nog het voordeel dat de Vlaamse Reuzen werden gewaardeerd om hun vlees en zo vonden velen hun weg naar de poelier of bij ons thuis naar de diepvries.

Hoe heb je de HKSV leren kennen

Mijn broer Henk had wel eens iets over een konijnenvereniging in Hengelo gehoord, of zoiets! We zijn daar naar op zoek gegaan en zo kwamen we uit bij de HKSV waarvan we de eerstvolgende tentoonstelling bezochten. Daar vond ik het mooi om te zien dat een groep liefhebbers dieren (van diverse rassen en binnen de verschillende diergroepen) wisten te fokken. Dit sprak mij erg aan en ben daarom lid van de HKSV geworden, nu alweer 27 jaar geleden.

Waarom ben je van Vlaamse Reuzen naar de Nederlandse Hangoordwerg overgegaan

Begin jaren 80 waren de Konijngrijze Vlaamse Reuzen sterk vertegenwoordigd op de diverse tentoonstellingen in den lande. Enerzijds leuk voor de competitie, maar anderzijds was de concurrentie ook zo groot dat je zelden of nooit met je dieren in de prijzen viel. Daarbij kwam dat begin jaren 80 een fokker nog zonder al te grote moeite zijn Vlaamse reuzen van de hand kon doen, dit was einde jaren 80 echter heel anders. De zware Vlaamse reuzen waren niet meer zo geliefd als vlees- of als huiskonijn en hadden het veld moeten ruimen voor veel lichtere soortgenoten van een kilo of drie à vier, denk hierbij bijvoorbeeld aan de destijds populaire Hollandertjes. En vergeet vooral niet dat het houden van dieren van zo’n acht à negen kilo een fysieke belasting voor je lichaam is.

Al met al dus redenen genoeg om eens naar een kleiner ras uit te kijken. Ik heb in die tijd op een aantal tentoonstellingen rondgekeken naar wat kleinere rassen die mij aanspraken. En zo ben ik bij de Nederlandse Hangoor Dwerg terechtgekomen. De kleur Isabella vond ik het mooist en ben daarom op zoek gegaan naar een fokker die in deze kleur goede dieren te koop had. Ik kwam uit bij de heer Lohrmans in Maasbree. Ik heb hem gebeld en hij zei dat ik maar moest langskomen, want hij had er nog wel wat over. Op een zaterdag ben ik daar samen met vrouw en kinderen heengegaan. Wij werden vriendelijk door de familie Lohrmans welkom geheten met koffie en gebak, zoals dat in Limburg gebruikelijk is. Na de koffie zijn we het konijnenhok van de heer Lohrmans in gegaan waar tot mijn grote verrassing een flink aantal Isabella’s zaten. “Je kunt uitzoeken” zei Lohrmans, maar hij zij ook dat hij nog een voedster met zeven jongen overhad die ik ook mocht meenemen. De jongen waren nog maar twee dagen oud en ik vroeg hem of het wel goed ging om ze nu al te verplaatsen. Ja hoor, dit is een hele goede voedster en je kunt ze rustig meenemen. De jonge Isabella’s zijn ook allemaal groot geworden en ik heb er verschillende predikaten mee behaald.

Heb je de Hangoor Dwergen ook nog in andere kleuren

Op het moment dat ik op de grote tentoonstellingen minimaal de predicaten ZG of F voor mijn Isabella’s kreeg heb ik besloten om er een andere kleur bij te nemen. Dat werd de kleur Rhön. Dat bleek achteraf een niet zo gelukkige keuze. De kleur was binnen Nederland nog niet erkend en er waren slechts enkele serieuze fokkers die belangstelling voor deze kleur hadden. Samen met Mark Hofstee heb ik een tentoonstelling in de buurt van Bremen (Duitsland) bezocht waar ik een ram en een voedster in de kleur Rhön kocht. De jongen die daar uitkwamen waren qua kleur redelijk goed maar waren ten opzichte van onze Nederlandse konijnenstandaard veel te lang en daarmee ongeschikt om verder mee te fokken. Later op een tentoonstelling in Utrecht sprak ik met een keurmeester die voornemens was om een groot aantal kleine dieren in de kleur Rhön uit Duitsland te halen. Hij zou mij berichten zodra hij deze had en ik dieren bij hem kon uitzoeken. Helaas heb ik nooit meer iets van deze man gehoord. Niet veel later heb ik de Rhön-kleur van de hand gedaan omdat ik er niet verder mee kwam en er geen goed fokmateriaal beschikbaar was. Ik moest dus weer op zoek naar een nieuwe kleur en dat werd de Chinchilla. En daar fok ik nu nog steeds mee. Op dit moment heb ik 18 Nederlandse Hangoor Dwergen voor de fok in de kleuren Isabella / Isabella-bont en Chinchilla / Chinchilla-bont.

Nicogrid1

Welke taken voer je uit binnen de HKSV

Binnen ons bestuur vervul ik de functie van penningmeester, daarnaast heb ik ook de portefeuille van Tentoonstellingspenningmeester ten tijde van onze verenigingstentoonstelling in november. Namens ons vereniging verzorg ik de externe contacten m.b.t. het verschaffen van informatie over de diergroep konijnen. Ik maak deel uit van de ‘Commissie Jongdierenkeuring’ in samenwerking met Bert Kremer en Marije Kremer – van onze zustervereniging de BPKV in Borne – en Martin Veldhuis, eveneens lid van de HKSV Konijnen die op tentoonstellingen geëxposeerd worden, moeten getatoeëerd zijn. Ik ben de tatoeëerder van onze vereniging en verzorg hiervoor de bijbehorende administratie. Ik beheer het eremetaal (prijzen) t.b.v. onze verenigingstentoonstelling en coördineer hiervoor tevens het kooientransport. Ik ben aandrager tijdens onze verenigingstentoonstelling in november en je kunt me altijd tegenkomen als vast lid van de opbouwploeg van deze tentoonstelling. Buiten de HKSV ben Ik nog lid en ambassadeur van Overijssel voor de speciaalclub van Nederlandse Hangoor Dwergen.

Hoe ziet jouw visie op het fokken er uit

Er zijn fokkers die andere inzichten hebben maar mijn wijze van werken is dat ik mijn fokschema’s afstem op wat ik aan dieren nodig denk te hebben. Ik richt me daarbij niet op een vaste fokperiode, maar fok in principe, zolang het kan, het hele jaar door. Ik fok met dieren binnen m’n eigen stam en in hoofdzaak houd ik de oude dieren als fokdieren aan. Het nestje van de zeven Isabelkleurige jongen die ik van de heer Lohrmans uit Maasbree meebracht – zoals eerder in deze tekst genoemd – was het begin van mijn Isabel kleurige stam. De bloedlijn van deze jongen zit tot op heden ten dage nog in mijn stam. Een enkele keer ontkom je er echter niet aan om “vreemd bloed” in je stam op te nemen. Dit doe je als fokker eigenlijk zelden en alleen als je binnen je eigen stam bepaalde eigenschappen niet meer hebt of kwijt wilt. Om die reden heb ik ongeveer anderhalf jaar terug een paar voedsters bij een collega fokker laten dekken en heb ik voor een tijd een rammetje van een collega fokker te leen gehad. Dit was voor het eerst in 15 jaar dat er nieuw bloed in m’n stam is gekomen. Ik schat dat ik hier de eerste 10 tot 15 jaar weer mee verder kan.

Nicogrid2

Je hebt al verschillende prijzen gewonnen met je dieren. Hoe kom jij aan je kennis om je dieren op dit niveau te krijgen

In mijn geval is het een combinatie van gevoel, ervaring en het bekijken/bespreken van dieren met keurmeesters en collega fokkers. Ik bezoek regelmatig shows, jongdierendagen, clubdagen van de NHD speciaalclub en kom regelmatig bij andere fokkers in het hok om over hun dieren te praten.

Hoe ziet jouw tentoonstellingsseizoen er uit en welke prijzen heb je zoal gewonnen

Aan het begin van het tentoonstellingsseizoen heb ik zo’n acht à tien jonge dieren geselecteerd. Mijn favoriete shows om te bezoeken zijn: Championshow in Nieuwegein, de Gelderlandshow in Bemmel, HKSV Kleindierenshow in Hengelo, Kleindierenshow Midden Veluwe in Apeldoorn, Midden Drenthe show in Beilen en de Fokkersdag en Rammenshow van de NHD in Veenendaal. De mooiste prijs die ik gewonnen heb is de op één na beste ram van 500 Nederlandse Hangoor Dwergen op de Championshow, toen nog in Utrecht. En menigmaal een eerste prijs op onze eigen HKSV verenigingstentoonstelling in Hengelo.

Hoe voer jij je dieren

Ik voer altijd met konijnenvoer van een goed merk, aangevuld met wat groenvoer en natuurlijk veel en goed hooi. Ik voer één keer per dag (’s avonds).

Wat zijn je verbeterpunten voor dit jaar

Mijn aandacht gaat nu voornamelijk uit naar het verbeteren van de achterhand en het terug dringen van wamvorming bij de voedsters.

Wat doe jij als fokker aan dierenwelzijn

Op de eerste plaats ruime hokken die regelmatig schoongemaakt worden. Belangrijk vind ik ook dat een voedster met meer jongen dan gemiddeld een extra groot hok krijgt.

Heel elementair is dat een dier in staat moet zijn om zonder hulp zijn jongen te kunnen werpen. Zo niet, dan ook niet verder fokken. Als fokker moet je er vooral op letten dat bij elke nieuwe generatie een goede vitaliteit van het dier behouden blijft. Zo niet, ook niet verder fokken. En wat natuurlijk voor zich spreekt: goede en veelzijdige voeding.

Heb je nog andere dieren rondom huis

Ja, in een hoek van mijn tuin staat tussen wat struikgewas een kippenren met drie kippen, een Orpington hen en twee Brahma hennen. We hebben ze voor de gezelligheid en voor de eieren.

Is een Nederlandse Hangoor Dwerg geschikt voor kinderen

Een Nederlandse Hangoor Dwerg is van huis uit een rustig ras en voor kinderen misschien wel het meest geschikte soort konijn. Overweeg je de aanschaf van een Nederlandse Hangoor Dwerg? Ga dan eens kijken of vragen bij een fokker die bij een kleindierenvereniging is aangesloten. Zij kennen het karakter van elk afzonderlijk dier want ze hebben immers de ouders en misschien nog wel de grootouders van een bepaald dier in het hok zitten.

 

Nico, bedankt voor je interview en veel succes met je hobby.
Yvet Poelman, Han Bouwmeester.