HKSV

Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging

Noabershow 2015

Overzicht van film en foto van Noabershow 2015

 

Noabershow 2015 een levendig evenement.

Noabershow. De gezamenlijke clubshow van kleindierliefhebbers van de HKSV Hengelo en de BPKV Borne. Op 14 en 15 november 2015 alweer de tweede editie en wederom een sprankelend evenemt.

Ondanks de verwachting dat deze editie van de Noabershow met wat minder inschrijvingen rekening zou moeten houden werden er uiteindelijk toch meer dieren ingezonden dan in 2014. Reden hiervoor was dat in dit zelfde weekend de Europashow in het Franse Metz op de agenda stond waarop collega fokkers uit Borne en het Duitse Emsdetten zouden insturen. Wel of geen Metz, de tweede versie van de Noabershow was goed voor 358 dieren, waaronder 57 grote hoenders, 125 dwerghoenders, 82 sierduiven en 94 konijnen.

Op de vrijdagochtend werden er 358 kooien opgezet door de opbouwploeg die rond het middaguur de klus geklaard had. De kooien stonden strak in het gelid en met een paar flinke gehaktballen en een pot bier proostten we op een goed tentoonstellingsweekend.

Op zaterdagochtend rond 07.45 uur betreden de eerste leden en keurmeesters het strijdtoneel. De koffie is dan al bruin en menigeen laat zich dit welgevallen. Zeker de keurmeesters, waarvan menigeen er al een flinke autorit heeft opzitten. Na voldoende koffie en wat bijgepraat te hebben kan het keuren gaan beginnen. De komende uren staan er vele dieren in het voetlicht en oordeelt het scherpe oog van de keurmeester over goed, beter en best.

 

Het keuren verloopt gladjes totdat een worsteling ontstaat tussen onwillige haan en keurmeester Benno Schuring die helaas de strijd verloren heeft en met een verwonding aan z’n hand bij de huisartsen post op bezoek moest. Dat was even schrikken voor zowel de keurmeester als het secretariaat. Want met één keurmeester minder, komt het keuren niet op tijd af en wordt ook mogelijk de deadline niet gehaald waarop de catalogus bij de drukker moet liggen. Een spannend moment dus!

Maar hulp was onderweg. Bert Kremers, één van onze leden en tevens A-keurmeester bood spontaan zijn diensten aan. En zo veranderde de rol van Bert plots van inzender naar keurmeester. Als inzender op onze show had Bert enkele van zijn hoenders ingestuurd en dacht een rustig weekend te zullen hebben. Dat werd dus even anders, van het één op het andere moment stond deze keurmeester geheel onvoorbereid in z’n vrijetijdskleding hoenders te keuren. Dat uiteraard niet aan het scherpe ook van keurmeester Willem Voskamp voorbij was gegaan en Bert er met een goed gevoel voor humor fijntjes op attent maakte dat hij ‘vandaag toepasselijk gekleed was’! “Bert had natuurlijk z’n witte keur jas niet bij zich en stond nu geheel in het zwart gekleed met een zwarte haan in z’n handen, hetgeen uiteraard voor de nodige hilariteit zorgde.
De hand van keurmeester Benno Schuring is overigens weer prima genezen.

Het keuren was rond het middaguur gedaan, een knappe prestatie van de keurmeesters! Het dankbare werk van deze mannen in hun witte jassen werd dan ook geheel in stijl afgesloten met een borrel. Proost, op een geslaagde keuring en op naar de boerenkool die inmiddels door onze huis traitteur op tafel was gezet. De winterse maaltijd smaakte naar meer en menigeen schepte nog eens bij want werken maakt hongerig.

Op zaterdagavond was de opening van de tentoonstelling. Gasten, leden en familieleden begroeten elkaar en langzaam loopt de zaal vol. Als iedereen een plekje gevonden heeft spreekt de tentoonstellingsvoorzitter z’n welkomstwoord uit en richt nog een speciaal woord van dank tot Bert Kremers, die geheel vrijwillig z’n diensten als keurmeester had aangeboden als gevolg van het uitvallen van keurmeester Benno Schuring. Een fraaie bos bloemen valt Bert ten deel.

Aansluitend werden aan de prijswinnaars prachtige predicaten uitgereikt en werd natuurlijk de jeugd volop in het zonnetje gezet. Zij verdienen allemaal de complimenten voor de dieren die ze hebben ingezonden wat uiteraard gepaard gaat met de bijbehorende versierselen in de vorm van een schitterende medaille of een fraaie beker. Jongens en meisjes, bedankt voor jullie inzet en we hopen jullie met je nieuwe fok resultaten op de volgende tentoonstelling weer te zien! We sluiten de opening af met onze (vlees) verloting. Deze is altijd weer goed voor vele hilarische momenten waarmee de stemming er al goed in komt. Kortom de verloting is gezellig en je kunt er bovendien nog vele smaakvolle prijzen mee winnen ook.

 

Na de verloting is het tijd om bij te praten en onder het genot van een hapje en een drankje uitgebreid het wel en wee van onze hobby te bespreken.

Zondagmorgen om 09.00 uur begint de voerploeg met het voeren van de dieren. Hier en daar licht nog wat veegwerk en worden er nog wat andere werkzaamheden uitgevoerd om de tentoonstelling op orde te krijgen.

Rond een uur of tien in de ochtend komen de eerste bezoekers binnen die worden ontvangen door onze leden. En ach… Een praatje is dan al snel gemaakt en dan tikt de tijd al vlot weg. En voor je het zelf in de gaten hebt glijdt je al keuvelend de middag in en dan is het in één keer toch weer eerder sluitingstijd dan verwacht.

Na 17.00 uur begint het ingooien van de dieren en daarna rest ons deze avond nog één flinke klus, er moet nog opgeruimd worden. Gelukkig weten kleindierenfokkers van aanpakken. Binnen korte tijd wordt de tentoonstelling afgebouwd, de kooien opgeladen en is de zaal, aangeveegd.

We sluiten op zondagavond het tentoonstellingsweekend af met een hapje en een drankje en praten tevreden nog wat na. Noabershow 2015 is een feit.